Puhe Eerika Elsa Charlotta Salon ristiäisissä 15.5.2010

Vasemmalla vanhemmat, oikealla kummit

Hyvät vanhemmat, kummit ja ristiäisvieraat. Olemme tänään koolla tässä kodissa kiittämässä Eerika Elsa Charlottasta ja todistamassa Jumalan rakkautta häntä kohtaan. Kaste on sekä lahja että tehtävä: Jumalan lahja ja hänen meille antamansa tehtävä toimia lapsen parhaaksi. Tarvitsemme sekä Jumalan siunausta että inhimillistä viisautta omaan toimintaamme. Jumalan siunaus ei turhenna eikä sulje pois ihmisen omia toimenpiteitä. Tästä muistuttaa osuvasti seuraava tarina.

"Kerrotaan vanhasta miehestä, joka nuoruudessaan oli saanut hoitaakseen karun puutarhapalstan. Vuosikymmeniä hän oli kuokkinut, muokannut, istuttanut, lannoittanut ja kastellut. Vanhoilla päivillään hän oli jo tyytyväinenkin tuloksiinsa.

Eräänä päivänä paikallinen pappi tuli kylään. Vanha mies halusi näyttää saavutuksiaan. Jokaisen puun ja pensaan kohdalla hän kertoi työstään. Pappi puolestaan liitti kädet yhteen ja muistutti: ´Jumala antaa siunauksen´. Sama vuoropuhelu toistui ja jokaiseen vanhan miehen kertomaan pappi lausui: ´Jumala antaa siunauksen´.

Tultiin sitten portille ja pappi oli astumassa autoonsa. Vanha mies kiitti käynnistä ja sanoi: ´Kuulkaapa, hyvä isä, kaikki mitä te olette sanonut Jumalan siunauksesta, on aivan totta. Mutta olisittepa te nähneet tämän palstan silloin, kun Jumala hoiti sitä yksin.´"

Salla ja Jyrki, tämä lapsi on uskottu teille, että hoitaisitte ja rakastaisitte häntä – ja siinä riittää vuosien varrella tehtävää teille kummallekin. Arjen keskellä tulee kuitenkin tilanteita, joissa omat voimat ja taidot eivät riitä. Muistakaa, että kaste antaa myös teille vanhemmille lujan turvan: lapsen elämä ei ole vain teidän varassanne. Hän on taivaallisen Isän oma, kuten tekin omasta kastehetkestänne alkaen. Usko kolmiyhteiseen Jumalaan vapauttaa iloon ja rohkaisee toivoon ja luottamukseen.

Hyvät kummit Suvi, Jukka ja Ismo, teidät on kutsuttu vanhempien rinnalla pitämään huolta Eerikasta. Hänen ystävinään teidän erityisenä tehtävänänne on rukoilla hänen ja hänen perheensä puolesta. Esirukous on lähimmäisenrakkautta parhaimmillaan. Onnellinen on sellainen ihminen, jota esirukoilijat kantavat taivaallisen Isän eteen. Ajatus esirukouksesta voi tuntua vaikealta, mutta se ei vaadi erityisiä taitoja. Se on yksinkertaisimmillaan tätä: ”Rakas Taivaan Isä, muista Eerikaa. Ole hänen ja hänen perheensä kanssa. Varjele heitä kaikesta pahasta.”

Kummeista käytetään vanhastaan myös nimeä kasteentodistajat. Näissä ristiäisissä on mukana myös pari näkymätöntä todistajaa. Eerikalle annettiin Elsa toiseksi etunimeksi Jyrkin isomumman mukaan ja Charlotta kolmanneksi etunimeksi Annikki Raitakarin toisen etunimen mukaan. Eerika jatkaa näin omalta osaltaan sukupolvien ketjua. Tämäkin tietoisuus on rikastamassa tätä juhlahetkeä.