Ihmissuunnitelmat ja Jumalan tahto Apostolien teoissa

Raamattuluento Hämeenlinnassa 17.4.2008

Raamatun punaisena lankana kulkee Jumalan ja ihmisen välinen viestintä. Mitä tapahtui, kun Jumala kutsui ihmisiä palvelukseensa?
– Mooses: ”Mikä minä olen menemään – – Minä pyydän, Herra, lähetä joku muu.”
2. Moos. 3:11, 4:13
– Gideon: ”Herrani, kuinka minä voisin pelastaa Israelin? Minähän olen Manassen heimon vähäpätöisintä sukua ja olen perheemme nuorin.” Tuom. 6:15
– Jeremia: ”Voi, Herra, Jumalani, en minä osaa puhua, minä olen niin nuori!” Jer. 1:6
– Pietari: ”Mene pois minun luotani, Herra! Minä olen syntinen mies.” Luuk. 5:8

Kolme esimerkkitapausta:

 1)    Pietarin vastenmielisyys Jumalan tahtoa kohtaan, Ap. t. 10–11:18
–       Ensimmäisen seurakunnan johtaja Pietari oleskeli Joppessa (tämän päivän Jaffassa), jossa hän rukoili klo 12 katolla ja näki ja kuuli jotain merkillistä: ”Nouse, Pietari! Teurasta ja syö!”Pietari tiesi VT:n pohjalta, että ne eläimet olivat epäpyhiä ja epäpuhtaita, ja kieltäytyi. Tämä tapahtui kolme kertaa.
–       Läksynsä hän oppi myöhemmin Corneliuksen kodissa Kesareassa noin 50 kmJoppesta pohjoiseen.
–       Pietarin muutosprosessi: ”Ei, ei, Herra! En ole koskaan syönyt mitään epäpuhdasta tai kiellettyä.” –> ”Nyt minä todella käsitän, ettei Jumala erottele ihmisiä.” > ”– – mikä olin minä estämään Jumalaa?”
–       Seurauksena oli pakanoiden helluntai, vallankumouksellinen käänne maailmanlähetyksessä.

2)    Barnabas, Johannes Markus ja Paavali
–   Johannes Markus oli ollut mukana Paavalin ja Barnabaksen ensimmäisellä lähetysmatkalla ikään kuin harjoittelijana, Ap. t. 13:4–5.
–       Johannes Markus ja Barnabas olivat serkuksia ja kotoisin Kyprokselta (Kol. 4:10). Oli viisasta valita ensimmäiseksi matkakohteeksi tuttu ja turvallinen ympäristö.
–       Kun matka jatkui Kyprokselta pohjoiseen Vähän Aasian mantereelle, nuori Markus hylkäsi työtoverinsa ja palasi kotiinsa Jerusalemiin, Ap. t. 13:13.
–       Tiedämme myös Johannes Markuksen äidin: hän oli UT:n viides Maria, Ap. t.. 12:12. Marian koti oli alkuseurakunnan ensimmäinen kokoontumispaikka Jerusalemissa – juuri siellä lienee ollut se yläkerran kokouspaikka, joka mainitaan Ap. t. 1:13:ssa.
–       Kun toinen lähetysmatka käynnistyi vuonna 49, Barnabas halusi ottaa Markuksen taas mukaan, mutta Paavali ei enää hyväksynyt sitä ratkaisua, Ap. t. 15:36–38.
–       Seurauksena oli kiivas yhteenotto ja ero: Barnabas ja Markus palasivat kotisaarelleen, Paavali valitsi Silaksen (Silvanuksen) uudeksi matkakumppanikseen, Ap. t. 15:39–41.
–       Mitä tapahtui Johannes Markukselle? Hänen suhteensa Paavaliin eheytyi jossain vaiheessa, koska Paavali kirjoitti 60-luvun puolivälissä näin: ”Ota Markus mukaasi, sillä hänestä olisi minulle paljon apua”, 2. Tim. 4:11; kirkonjohtaja Papias kertoo 120-luvulla, että Markus toimi Pietarin tulkkina ja kirjoitti evankeliumin häneltä saamiensa tietojen mukaan. Pietari piti Markusta omana poikanaan, 1. Piet. 5:13. Happy end!

3)   
Paavali ja evankeliumin tulo Eurooppaan, Ap. t. 16:6–10
–       Paavalin toinen lähetysmatka johti hänet Vähän Aasian maaperällä koko ajan lännemmäksi, koska eteläinen suunta suljettiin häneltä samoin kuin pohjoinen tie Bityniaan Mustanmeren eteläpuolelle.
–       Miten Henki esti häntä, emme tiedä (ehkä jonkun profeetan hahmossa), mutta Paavalin omat suunnitelmat menivät joka tapauksessa ristiin Jumalan tahdon kanssa.
–       Seurauksena oli selvä umpikuja Troaksen varuskuntakaupungissa, mantereen läntisimmässä pisteessä (sama kuin Homeroksen Troija) – ja takaisin samaa tietä Paavali ei halunnut.
–       ”Kun Jumala sulkee oven, hän avaa ikkunan” (Paolo Coelho) on tärkeä viisaus elämän kaikissa umpikujissa.
–       Jumala avasi Paavalille ikkunan länteen eli Eurooppaan makedonialaisen miehen hahmossa ja öisessä kutsussa: ”Tule meren yli tänne Makedoniaan ja auta meitä.”
–       Nimi Eurooppa tulee syyrian kielestä ja tarkoittaa auringonlaskun maata. Paavalin kuuliaisuus teki Euroopasta auringonnousun maan, kun evankeliumi saavutti sen.
–       Jumala on uskollinen ja hän jopa palkitsi Paavalin kuuliaisuuden Filippissä: apostolit tapasivat siellä Lyydian, joka oli kotoisin Tyatirasta eli juuri siltä alueelta, jonne Henki ei ollut sallinut Paavalin mennä, ja Herra avasi Lyydian sydämen evankeliumille (Tyatirassa hän ei olisi saanut sitä mahdollisuutta!), Ap. t. 16:11–15.
–       Vanginvartijasta, paljon alemman sosiaaliluokan edustajasta, tuli Filippin seurakunnan toinen jäsen, Ap. t. 16:16–34.

”Kuulkaa nyt, te jotka sanotte: ´Tänään tai huomenna me lähdemme siihen ja siihen kaupunkiin, viivymme siellä vuoden, teemme kauppoja ja keräämme hyvät voitot.´ Ettehän te tiedä, mitä huomispäivä tuo teidän elämäänne! – –. Näin teidän tulisi sanoa: ´Jos Herra tahtoo, niin me elämme ja teemme sitä ja tätä.´” Jaak. 4:13–15